Thursday, April 05, 2007

Határok és korlátok (Hungarian)

"Stefan und Viera Frühauf" Alap
Párkányi Gyermekotthon
Párkány és Vidéke Kulturális Társulás

Határok és korlátok
Marcel Baaijens, új-zélandi művész kiállítása

Marcel a Hídőr-ház – művészeti és tudományos központ – hetedik hídőre Párkányban. A kiállítás az ő próbálkozásait mutatja be, amelyek során a művészet eszközeivel hidakat teremt:
1. a helyi gyermekotthon növendékei és önmaga között
2. a gyerekek és azok autentikus világa között
3. a gyerekek és Párkány lakói között

Az első és második híd megalkotásakor Marcel kettesével hívta meg a gyerekeket a Hídőr-házban levő műtermébe. Harminckét gyerek vállalta a kihívást. Legtöbbjük elsőre „három kék felhő és egy sárga napocska” típusú képeket rajzolt. Az ilyen képeknek nem sok közük van a kreativitáshoz és a művészethez, de annál több az alkalmazkodáshoz.

Marcel segítségével ezután – saját kreativitásuk felszínre hozásával – egy sokkal személyesebb és egyedibb alkotást készítettek. Megközelítése a Kreatív pedagógia módszerét követi, amely radikálisan különbözik az oktatási rendszer által nyújtott hagyományos művészeti oktatástól. Ez az egyéni és egyedi megközelítés két alapvető feltevésen nyugszik:
1. Mindenki kreatív
2. A művészetben nincsenek hibák

A műalkotások elkészítése minden gyerek számára egyedülálló lehetőség és tapasztalat volt. A művész reméli, hogy a gyerekek mindig emlékezni fognak az így szerzett tapasztalatokra, ha valamilyen fontos döntést kell hozniuk az életben. A kreativitás ugyanis az élet irányításához szükséges döntő képesség, amely által a magunk számára legjobb döntéseket hozhatjuk. Ugyanis kreatív gondolkodás nélkül az egyén csupán az örökös alkalmazkodás mezsgyéjén bolyonghat.

A harmadik híd megalkotásakor Marcel a trójai faló metaforáját alkalmazza a város lakói és a gyermekotthon lakói között feszülő láthatatlan korlátok leküzdésére. A trójai városfal ugyanis egy olyan áthághatatlan akadály volt, amelyet csak a kreatív gondolkodás ereje győzhetett le. A Mária Valéria hidat újra felépítették, de a xenofóbia láthatatlan - „trójai“ - tudatalatti korlátja ma is jelen van az emberek fejében. Az első fontos lépés ezen korlát leküzdéséhez,hogy nevén nevezzük és ezáltal láthatóvá tegyük.

A harmadik híd azokból a papírlovakból épül, amelyeket a gyermekotthon növendékei és Marcel közösen készítettek és egy stratégiai helyen - Párkány szívében - lesznek kiállítva. Ez nem egy olyan trükk, amellyel annakidején le akarták győzni Tróját, hanem egy őszinte próbálkozás annak érdekében, hogy határok és korlátok nélkül tekinthessünk azokra, akik ezeket készítették. A kiállításon a gyermekotthon lakóinak munkáit, az általuk megtapasztalt átalakulás folyamatának illusztrálását láthatjuk.

A kiállítás megnyitója 2007. április 13-án (pénteken), 17,00 órakor lesz
a párkányi Hídőr-házban,
Vámház köz 2 (a városi múzeum épülete).

Megtekinthető továbbá április 14-én (szombaton) 10-től 17 óráig.

Korlátlan szeretettel várunk mindenkit !

Installation, 5x3,5 m, paper, tape, digital images on paper.

Detail of the Trojan Horse with portraits of the children from the orphanage.

Detail of the Trojan Horse with images of barriers in Sturovo.

A Trojan Horse decorated by Mario (r) in a local bar.

No comments: