Thursday, April 05, 2007

Hranice a bariéry (Slovak)

Fond "Stefan und Viera Frühauf"
Detský domov v Štúrove
Kultúrne združenie Štúrovo a okolie

Hranice a bariéry
Výstava Marcela Baaijensa (Nový Zéland)


Marcel je siedmym Strážcom mostu v Štúrove, ktorý pôsobí v tomto umeleckom a vedeckom centre. Výstava prezentuje jeho pokusy, ktorými stavia mosty prostriedkami umenia:
1. medzi sebou a deťmi miestneho detského domova
2. medzi deťmi a ich autentickým vnútorným svetom
3. medzi deťmi a obyvateľmi Štúrova

Pri stavbe prvého a druhého mostu Marcel pozval k sebe zakaždým dvoch detí do svojho ateliéru. Výzvu prijalo celkovo tridsaťdva detí. Drvivá väčšina z nich na prvý pokus kreslila obrazy typu „tri modré oblaky a jedno žlté slniečko“. Takéto obrazy nemajú veľa spoločného s kreativitou a umením, ale o to viac svedčia o prispôsobení. Potom deti pomocou Marcela vytvorili oveľa osobnejšie a jedinečnejšie obrazy, pričom vyplávala na povrch ich vlastná kreativita. Jeho pohľad vychádza z metódy Kreatívnej pedagogiky, ktorá sa radikálne líši od metódy, ktorú ponúka umelecká výchova zaužívaná v klasickom školskom systéme. Tento individuálny a jedinečný pohľad vychádza z dvoch hypotéz:
1. Každý je kreatívny
2. V umení neexistujú chyby

Vyhotovenie umeleckých diel znamenalo pre každé dieťa jedinečnú možnosť a skúsenosť. Marcel verí, že deti budú vždy spomínať na takto získané skúsenosti, keď budú stáť pred dôležitým životným rozhodnutím. Kreativita je totiž zásadná schopnosť potrebná k riadeniu života, prostredníctvom ktorého môžeme učiniť naše najlepšie rozhodnutia. Bez kreatívneho myslenia totiž jednotlivec môže blúdiť iba na ceste večného prispôsobenia sa.

Pri stavbe tretieho mostu Marcel používa metaforu trójskeho koňa, v záujme odbúrania neviditeľných bariér existujúcich medzi obyvateľmi mesta, resp. obyvateľmi detského domova. Múr Tróje bol totiž takou neprekonateľnou prekážkou, ktorá sa dala odbúrať jedine silou kreatívneho myslenia. Most Márie Valérie bol obnovený, ale podvedomá „trójska“ bariéra xenofóbie je aj dnes prítomná v hlavách ľudí. Prvým dôležitým krokom vedúcim k prekonaniu tejto bariéry je jej pomenovanie, čiže zviditeľnenie.

Tretí most pozostáva z tých papierových koní, ktoré vyhotovili spoločne deti z detského domova s Marcelom, a budú vystavené na strategickom mieste – v srdci Štúrova. Toto nie je trik, akým chceli dobyť onoho času Tróju, ale jeden úprimný pokus v záujme toho, aby sme upriamili svoj pohľad bez hraníc a bez bariér na tých, ktorí tieto diela vytvorili. Na výstave môžeme vidieť diela obyvateľov detského domova - ilustráciu procesu premeny, ktorá v ich skúsenosti prebehla.

Otvorenie výstavy bude 13. apríla 2007 (piatok) o 17,00 hod.
v Dome Strážcu mosta,
Pri colnici č. 2 (budova mestského múzea)

Výstava je prístupná aj 14. apríla 2007 (v sobotu) od 10,00 do 17,00 hod.
Každého očakávame s bezhraničnou láskavosťou !

Installation, 5x3,5 m, paper, tape, digital images on paper.

Detail of the Trojan Horse with portraits of the children from the orphanage.

Detail of the Trojan Horse with images of barriers in Sturovo.

A Trojan Horse decorated by Mario (r) in a local bar.

No comments: